DUHAMEL ARCHITECTURE

Horizontal House

HORIZONTAL HOUSE

DuHamelArchitecture_HorizontalHouse_Street.jpg
DuHamelArchitecture_HorizontalHouse_Garden.jpg

HORIZONTAL HOUSE, Seattle

A young family wanted a contemporary new house that did not call attention to itself like so many of the new developer-built houses in urban Seattle neighborhoods.  They wanted to feel secluded while still seeing the street and surroundings. These desires were challenged by a highly visible corner lot, a stream running through the center of the property, a requirement to keep an existing foundation, and tight existing front yard setbacks.

The house is designed to emphasize the horizontal and to maintain privacy on the main floor while opening up to both the street and sky on the upper floor.  The unique, black Swedish pine tar exterior finish allows the house to recede from view while still feeling warm and natural.  

The interiors further the interplay between public and private space; the ground floor is minimalist and made for entertaining, with a walled entry garden, semi-open floor plan, polished concrete floors and expansive doors leading seamlessly onto a large rear patio and garden. White oak stairs lead the family to a second story that is warm and bright, featuring family collections and soft furnishings, while providing ample views of the treetops, sky and street below. 

[Photos: Andrew Pogue Photography]

DuHamelArchitecture_HorizontalHouse_Corner.jpg
DuHamelArchitecture_HorizontalHouse_Roofline.jpg
DuHamelArchitecture_HorizontalHouse_GardenRoofs.jpg
DuHamelArchitecture_HorizontalHouse_Tar.jpg
DuHamelArchitecture_HorizontalHouse_Entry.jpg
 
DuHamelArchitecture_HorizontalHouse_Living.jpg
DuHamelArchitecture_HorizontalHouse_Kitchen.jpg
DuHamelArchitecture_HorizontalHouse_KitchenSky.jpg
DuHamelArchitecture_HorizontalHouse_Dining.jpg
DuHamelArchitecture_HorizontalHouse_Screen.jpg
39DuHamelArchitecture_HorizontalHouse_Stair.jpg
DuHamelArchitecture_HorizontalHouse_HallUp.jpg
 
DuHamelArchitecture_HorizontalHouse_Full.jpg